Vad kan jag göra för att lindra min mensvärk?

Vad kan jag göra för att lindra min mensvärk?
14/01/2022 NOEGO

Kvinnor från och med puberteten fram till klimakteriet får menstruationsblödningar ungefär en gång i månaden. Hur mycket och hur länge du blöder varje gång varierar från person till person. Det är vanligt att få smärtor i nedre delen av magen, ryggen och ryggslutet i samband med mensen, så kallad mensvärk. Värken kan också stråla ut i nedre delen av ryggen, ljumskarna och låren. Här får du några tips på hur du kan göra för att lindra din värk.

Symtom kopplat till mensvärk

Alla får inte mensvärk. Vissa får lite ont ibland och andra får alltid jätteont. Oftast får man ont någon dag innan mensen kommer och sedan brukar värken vara som värst under de första dagarna under mensen. När du har mensvärk kan värken göra så att du:

  • Känner dig yr och svimfärdig
  • Mår illa
  • Får diarré
  • Blir kallsvettig

Vad kan jag göra själv mot mensvärk?

Det finns flera saker du kan göra för att minska värken. Viktigast är att du testar dig fram vad som funkar bäst för just dig.

  • Du kan använda receptfria smärtstillande läkemedelmot mensvärk. Läkemedel som innehåller till exempel ibuprofen eller naproxen lindrar ofta mensvärk bäst.
  • Lindra värken med värme. Lägg någonting varmt på magen eller mot ryggen.
  • Lindra värken med rörelse. Det är bra att vara fysiskt aktiv mellan dina mens-perioder för att förebygga värk.

Behandling av mensvärk

Om receptfria smärtstillande läkemedel inte hjälper mot din mensvärk kan du behöva behandling som minskar eller tar bort din mensvärk.

Preventivmedel som p-piller, p-plåster, p-ring och p-stav hjälper ofta. Använder du något av dessa får du inte ägglossning och därför ingen vanlig mens. Fråga den som skriver ut receptet vad som passar bäst för dig.

Det finns också andra sätt att minska eller ta bort sin mensvärk. En läkare eller fysioterapeut kan ge dig behandling med tens – en smärtlindringsmetod som innebär att nerver under huden stimuleras av elektriska strömmar. Det leder till att kroppens eget system för att lindra smärtan förstärks. Du får behandlingen när du har värk och effekten sitter i så länge behandlingen pågår.

Vill du komma i kontakt med oss?
Du når oss via vår digitala mottagning PR Vård Online eller via 08-409 011 00 (telefontid: vardagar mellan 08.00-17.00)

Logga in PR Vård Online