Tips vid vanliga höstbesvär

Tips vid vanliga höstbesvär
15/10/2021 NOEGO

Mörker, bitande kyla och fallande löv är bara några saker hösten för med sig. Med årstidsskiftet kommer också sjukdomar och annat som påverkar kroppen. Vi har samlat ihop vanliga höstbesvär med tips på vad du kan göra åt dem.

Förkylning

Vanligt på hösten är att många blir förkylda. Förkylning är en infektion som nästan alltid orsakas av ett virus. Förutom att kan man känna sig trött och hängig kan man få feber, snuva, nästäppa, ont i halsen eller hosta. Om du är förkyld är det först och främst viktigt att vila. Prova näsdroppar, nässpray eller koksaltlösning om du har nästäppa eller snuva. Vid ont i halsen kan du dricka varma drycker eller prova halstabletter. Har du feber är det viktigt att få i dig vätska. Se även till att du får tillräckligt med sömn.

Pollen

Pollensäsongen är i gång även sent in på hösten. Om du har symtom på pollen eller vet att du har pollenallergi finns det vissa enkla saker du kan göra. Du kan bland annat byta kläder efter utomhusvistelse och ha fönster stängda under dagen. Det finns också receptfria läkemedel för behandling av besvär i ögon och näsa. Fråga efter hjälp på ett apotek!

Löss

När skolan startar igång efter sommaren brukar lössen komma fram. Det är främst barn som får löss, men även vuxna kan drabbas. Titta igenom håret för att se efter om du eller ditt barn har huvudlöss. Enklast är att leta med en luskam. Om du har hittat levande löss bör du behandla med lusmedel. Behandlingen måste upprepas efter sju dagar. Därefter ska man luskamma håret två gånger i veckan i två veckor.

Höstblåsor, vattkoppor, svinkoppor

Dessa smittsamma infektioner går oftast över av sig själva. Är du vuxen och haft fått vattkoppor i kombination med ett dåligt immunförsvar är det viktigt att genast söka vård. Om ditt barn har hudutslag och hög feber bör du fråga läkare om råd.

Vill du komma i kontakt med oss?
Du når oss via vår digitala mottagning PR Vård Online eller via 08-409 011 00 (telefontid: vardagar mellan 08.00-17.00)

Logga in PR Vård Online