Klämt finger

Klämt finger
04/04/2022 NOEGO

Att klämma sitt finger är vanligt och kan göra väldigt ont. Muskler och senor kläms ihop och det kan ofta blöda under huden. Oftast behöver man inte söka vård, men i vissa fall ska man göra det omgående.

Symtom

Blödningen ger en svullnad och hudområdet runt blir blått. Svullnaden kan sitta kvar i flera dagar och även nageln kan lossna efter några veckor.

Vad kan jag göra?

Det finns några saker du kan göra om du har klämt fingret.

  • Ta av dig ringar.
  • Tryck med fingrarna på klämstället.
  • Håll fingret högt.
  • Kyl ner fingret.

När och var ska jag söka vård?

De allra flesta behöver inte söka vård, besvären brukar gå över av sig själv. Kontakta en vårdcentral om fingret börjar göra mer ont efter några dagar.

I sällsynta fall behöver du söka akut

Du bör söka vård om du fått en kraftig klämskada eller om fingret är böjt på ett onaturligt sätt. Det gäller även om du har förlorat känseln i fingret eller om det inte går att böja och sträcka fingret som vanligt.

Åk genast till en akutmottagning om skadan är så kraftig att fingertoppen kläms av. Ta med dig fingertoppen om möjligt – det kan gå att sätta tillbaka den igen. Linda in fingertoppen i en fuktad ren tygbit eller handduk och lägg den i en plastpåse. Lägg sedan plastpåsen kallt, i ett kärl eller en plastpåse som har fyllts med isvatten. Undvik att endast använda isbitar eftersom det kan bli för kallt och skada fingertoppen.

Ring telefonnummer 1177 om du vill ha sjukvårdsrådgivning. Då kan du få hjälp att bedöma symtom eller hjälp med var du kan söka vård.

Vill du komma i kontakt med oss?
Du når oss via vår digitala mottagning PR Vård Online eller via 08-409 011 00 (telefontid: vardagar mellan 08.00-17.00)

Logga in PR Vård Online