Hur överförs munherpes?

Hur överförs munherpes?
16/11/2021 NOEGO

Herpes är ett mycket vanligt virus som kan ge munsår. Nästan alla drabbas av herpes någon gång i livet eftersom det är väldigt smittsamt. När du blivit smittad stannar viruset permanent i kroppen och symtom kan dyka upp igen.

Munsår orsakas oftast av viruset herpessimplex. Vanligast är att du får ett munsår, antingen på läpparna eller kring munnen. Blåsorna kan göra ont, sticka, pulsera och klia. Viruset överförs när huden eller slemhinnor kommer i direktkontakt med sekretet i en blåsa. Oftast via pussar och kyssar, men även munsex.

Det är som mest smittsamt under första dygnet du har symtom. I vissa fall får man inga symtom vid munherpes, men även då är man smittsam. Från att du har blivit smittad brukar det ta upp till ett par veckor tills du får första symtomen. När blåsorna har börjat torka efter några dagar och en sårskorpa bildats, är det mindre risk att du smittar. God munhygien, undvika kontakt med området och tvätta händerna är några saker man kan göra för att undvika smitta. Herpes kan också överföras till andra delar av kroppen, som underlivet, runt näsborrarna och ögonen.