Hosta

Hosta
08/10/2021 NOEGO

Hosta är luftvägarnas sätt att göra av sig med sådant som irriterar. Att hosta länge kan vara väldigt jobbigt, speciellt om du hostar på natten och din sömn påverkas. Oftast går det över av sig själv, men i vissa fall kan du behöva behandling.

Denna text handlar om hosta hos vuxna och barn över 12 år.

Hosta är inte en sjukdom utan ett symtom. Det finns flera orsaker till att man hostar. De vanligaste är en förkylning eller luftrörskatarr, men kan också bero på rök, lunginflammation, KOL och astma.

Vad kan jag göra själv?

  • Drick mycket. Vätska gör att slemmet blir mindre segt och lättare att hosta upp. Det kan också vara skönt att dricka någonting varmt.
  • Höj huvudändan på sängen. Lägg kuddarna under madrassen så att de inte glider ner under nattens gång.
  • Om du är täppt i näsan andas du genom munnen, något som kan göra luftvägarna extra torra. Undvik detta genom att ta nässpray innan du går och lägger dig, men använd inte i mer än 10 dagar i sträck.
  • Avstå från rökiga miljöer. Är du själv rökare kan det vara ett bra tillfälle att sluta.

Ibland kan du behöva söka vård för dina besvär, exempelvis om du har haft hosta i mer än fyra veckor. Det är viktigt att du ringer din vårdmottagning och inte åker dit direkt. Det gäller både barn och vuxna med hosta eller andra förkylningssymtom.

Vill du komma i kontakt med oss?
Du når oss via vår digitala mottagning PR Vård Online eller via 08-409 011 00 (telefontid: vardagar mellan 08.00-17.00)

Logga in PR Vård Online