Halsfluss

Halsfluss
10/01/2022 NOEGO

Halsfluss är en infektion i halsmandlarna som kan bero på virus eller bakterier, oftast streptokocker. Vanliga symtom är ont i halsen, feber och svårt att svälja. Infektionen kan gå över av sig själv, men ibland behövs behandling.

Halsmandlarna sitter i svalget och är två körtlar som sitter på vardera sida av svalget i höjd med den bakre delen av tungan. Halsmandlarna är större hos barn och krymper under tonåren. Hos vuxna brukar de vara mycket mindre än hos barn.

Vid halsfluss blir halsmandlarna röda, svullna och gör ont. De består av så kallad lymfvävnad, som är en del av kroppens immunförsvar. Det är halsmandlarna som skyddar luftvägarna och mag-tarmkanalen mot infektioner.

Symtom

Vanliga symtom vid halsfluss som beror på bakterier är:

Små barn kan ha svårt att säga var det gör ont. Det är vanligt att barn som har halsfluss säger att de har huvudvärk, ont upp mot öronen och ont i magen. Det märks ofta av att de inte vill äta eller dricka.

Vad kan jag göra själv?

Matlusten kan minska när du har ont i halsen. Det är bra att ändå försöka dricka, även om du har svårt att svälja. Kall och varm dryck kan ha en lenande effekt på halsen. Det kan också kännas bra att äta något kallt som yoghurt eller glass.

Ibland känns det bättre att ha något att suga på. Du kan prova halstabletter som finns på apotek och i vissa matvaruaffärer. De minskar inte själva svullnaden i halsen, men kan kännas lenande. Det bästa för tänderna är att välja sockerfria tabletter.