Därför bli man deprimerad under vintern

Därför bli man deprimerad under vintern
15/12/2021 NOEGO

När vintern kommer och även mörkret är det inte ovanligt att man känner sig trött och hängig. Mot våren är det vanligt att symtomen går över. Det kallas för årstidsbunden depression och den börjar samt slutar vid samma tidpunkt varje år.

Det finns också folk som drabbas under sommarhalvåret, men just senhöst och vintern är vanligast. Man vet ännu inte exakt vad årstidsbunden depression beror på, inom vården tror man att det beror på skiftningarna i mörker och ljus. I fråga om vinterdepression tror man att sömnhormonet melatonin spelar en viktig roll. Melatoninproduktionen håller i gång från att det blir mörkt till att vi möts av dagsljus. Blir melatoninproduktionen störd under vintertid blir vi trötta.

Flera olika symtom är vanliga vid en vinterdepression. Det kan bland annat vara ett ökat sömnbehov, ökad aptit, starkare sug efter socker, viktuppgång och enorm trötthet.

För att lindra besvären kan man göra vissa saker på egen hand. Det kan vara att hitta på roliga saker, ha regelbundna sömnrutiner, äta regelbundet, röra på sig och ta vara på det solljus som finns. I vissa fall kan man behandlas med ljusterapin, något som enligt forskning sägs fungera mot vinterdepression.

VIKTIGT!

Om du varit nedstämd under minst två veckor är det viktigt att söka vård.

Vi vill hjälpa dig att må bättre.

Vill du komma i kontakt med oss?
Du når oss via vår digitala mottagning PR Vård Online eller via 08-409 011 00 (telefontid: vardagar mellan 08.00-17.00)

Logga in PR Vård Online