Blod i urinen

Blod i urinen
06/12/2021 NOEGO

Blod i urinen kan bero på flera anledningar. De vanligaste orsakerna är urinvägsinfektion och njursten, men kan också bero på att du ätit rödbetor eller om mensblod kommit med. Om du upptäcker synligt blod i din urin ska du kontakta en vårdcentral.

Din urin är vanligtvis gul och kan gå från mörk till ljus och tvärtom, beroende på vad du har druckit. Ibland när man har blod i urinen syns det inte. Om det är en större mängd blod kan man se det utan att behöva göra ett urinprov. Ibland kan blod i urinen bero på andra orsaker, som en njursjukdom, tumör, ett kraftigt slag mot njuren eller irritation i urinröret, urinblåsan eller prostatan.

För att undersöka vad det beror på behöver du i vissa fall lämna ett urin- eller blodprov. Det kan även vara så att du får genomgå andra undersökningar, som cystoskopi, då urinblåsan undersöks med ett speciellt instrument, och datortomografi, som är en särskild form av röntgen.

När ska jag söka vård?

Om du upptäcker att du har blod i urinen ska du snarast kontakta en vårdcentral. Vänta tills det blir vardag om det är helg.

Vill du komma i kontakt med oss?
Du når oss via vår digitala mottagning PR Vård Online eller via 08-409 011 00 (telefontid: vardagar mellan 08.00-17.00)

Logga in PR Vård Online