Bli vän med dina bröst

Bli vän med dina bröst
20/10/2021 NOEGO

Hur ofta kollar du dina bröst? Vi gissar på för sällan. Du bör undersöka dina bröst genom att känna och klämma en gång i månaden. Det är genom att lära känna dina bröst som du lättare lägger märke till förändringar.

Så här gör du

  1. Titta på brösten framifrån i bar överkropp framför en spegel. Vrid även överkroppen sida till sida så att du kan se sidorna av brösten.
  2. Fråga dig själv: Ser brösten ut som de brukar? Följer brösten och bröstvårtorna med i rörelsen när du lyfter armarna över huvudet? Har de sin vanliga form och huden sin vanliga färg.
  3. Lägg ena handen bakom huvudet och känn med den andra på bröstet. Stryk lätt med raka fingrar utifrån bröstet och in mot bröstvårtan. Upprepa rörelsen runt hela bröstet. Undersök genom att göra små cirkelrörelser i flera varv runt bröstet. Gör rörelserna med raka fingrar och ett lätt tryck.
  4. Fortsätt med cirkelrörelserna ovanför bröstet.
  5. Till sist gör du cirkelrörelser i armhålan.
  6. Undersök det andra bröstet och armhålan.
  7. Klart!

Bröstcancer är den vanligaste cancerformen efter prostatacancer. Därför är det viktigt att du känner på dina bröst ofta och går varje gång du får en kallelse till mammografi. Det går nästan alltid att bli helt fri från bröstcancer om man upptäcker den i tid. Skulle du hitta något avvikande är det viktigt att söka vård.

Vill du komma i kontakt med oss?
Du når oss via vår digitala mottagning PR Vård Online eller via 08-409 011 00 (telefontid: vardagar mellan 08.00-17.00)

Logga in PR Vård Online