Akne

Akne
21/01/2022 NOEGO

Akne eller finnar är utslag som beror på inflammerade talgkörtlar. Personer i alla åldrar kan drabbas, men vanligast är i tonåren. Oftast får man det i ansiktet, på bröstet och ryggen. Det går att bli av med, men det kan ta tid.

Symtom

Akne som uppstår i tonåren kallas akne vulgaris, som betyder vanlig akne. Den ser ut som små gula eller röda upphöjda utslag som ofta ömmar. Den läker för det mesta utan att lämna ärr.

En mer besvärlig form av akne visar sig som stora, ömmande knölar som kan ligga djupare i huden. Det är vanligt att få ärr när aknen läkt. Kontakta en läkare då du behöver tablettbehandling. Det minskar risken att få ärr.

En del får akne först i vuxen ålder och vissa har kvar den ända upp till 50-års åldern. Denna typ av akne kallas akne tarda.

Vad kan jag göra själv?

Du kan inte hindra att akne bildas eftersom både hormoner, hudtyp och ärftlighet har betydelse. Men det finns en del du kan göra själv för att minska besvären, även om det brukar ta lite tid.

  • Tvätta en eller två gånger om dagen. Du kan använda mild tvål eller ansiktstvätt för fet och finnig hy, gärna utan parfym.
  • Undvik feta krämer.
  • Kläm inte.
  • Sola försiktigt.
  • Undvik mat som försämrar aknen.
  • Var försiktig med smink. Vill du täcka över går det bra med täckstift.
  • Du kan pröva behandling med läkemedel om aknelösning eller aknegel inte hjälper.

När ska jag söka vård?

Kontakta en vårdcentral, skolhälsovården eller en ungdomsmottagning om du har mycket akne, stora ömmande knölar eller om du får ärr av aknen. Detsamma gäller om du tycker att det är jobbigt att din akne syns och att det får dig att må dåligt. Du kan även kontakta en vårdcentral om du har använt receptfria läkemedel i mer än sex veckor och inte blivit bättre.

Vill du komma i kontakt med oss?
Du når oss via vår digitala mottagning PR Vård Online eller via 08-409 011 00 (telefontid: vardagar mellan 08.00-17.00)

Logga in PR Vård Online